فهرست مطالب

پیشرفت های مالی و سرمایه گذاری - پیاپی 7 (تابستان 1401)

نشریه پیشرفت های مالی و سرمایه گذاری
پیاپی 7 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرشته صادق پور، محمدرضا حسینی معصوم*، هادی سعیدی صفحات 1-22
    هدف

    با نگرش سیستمی، مسیله حفظ محیط زیست نیازمند یک سیستم مدیریت زیست محیطی است که به صورت یکپارچه با سایر سیستم های مدیریتی به اجرا درآید. وجود واحد یا بخشی مستقل و مجزا تحت عنوان تحقیق و توسعه در هر سازمانی امری بسیار پراهمیت می باشد. ازاین رو، هدف از این پژوهش بررسی اثر تعاملی هزینه های تحقیق و توسعه بر رابطه بین عملکرد زیست محیطی و عملکرد مالی شرکت های بورس اوراق بهادار تهران می باشد.

    روش شناسی پژوهش

    این پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی است. برای این منظور، فرضیه های پژوهش با استفاده از معادلات ساختاری و بر مبنای اطلاعات مربوط به 120 شرکت در طول سال های 1392 تا 1398 مورد تحلیل قرارگرفته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که بین عملکرد زیست محیطی و سود هر سهم در سال جاری رابطه معناداری وجود ندارد اما بین عملکرد زیست محیطی و سود هر سهم در سال آتی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، هزینه تحقیق و توسعه بر رابطه بین عملکرد زیست محیطی و سود هر سهم در سال جاری و سود هر سهم در سال آتی اثر تعدیلی دارد و این اثر منفی و معنادار است.

    اصالت/ ارزش افزوده علمی

    نتایج این پژوهش علاوه بر توسعه ادبیات مربوط به هزینه های تحقیق و توسعه و هزینه های زیست محیطی، به تمام ذینفعان و استفاده کنندگان کمک می کند تا میزان توجه شرکت ها به تحقیق و توسعه و مسایل زیست محیطی را مورد ارزیابی قرار دهند.

    کلیدواژگان: عملکرد زیست محیطی، عملکرد مالی، هزینه های تحقیق و توسعه، دیدگاه مبتنی بر منابع، فرضیه پورتر
  • محمد غلامی، مجید زنجیردار*، پیمان غفاری آشتیانی، غلامعلی حاجی صفحات 23-46
    هدف

    محبوبیت فین تک ها باعث ایجاد فضای رقابتی جدیدی بین بانک ها شده است، زیرا فین تک ها الزامات بوروکراتیک را کاسته و موسسات مالی مانند بانک ها راحت تر، کارآمدتر و سریع تر خدمات ارایه می دهند. باتوجه به حرکت بانک ها به سمت فناوری های جدید در سطح جهان، لازم است برای همسو شدن با رشد جهانی و همگام شدن با محصولات ارایه شده شرکت های ارایه دهنده خدمات، شناختی کلی بر میزان استقبال از فناوری های نوین داشته باشیم. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی مولفه ها و ارایه مدلی جهت پیاده سازی فین تک در صنعت بانکداری کشور ایران است.

    روش شناسی پژوهش

    به منظور شناسایی مولفه های این مدل از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده و با 15  نفر از خبرگان حوزه پولی و بانکی استفاده شده است که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع نظری انتخاب شدند. در این پژوهش با استفاده از روش داده بنیاد با رهیافت استراوس و کربین در سه مرحله کدگذاری انجام شد.

    یافته ها

    در مرحله کدگذاری باز 123 مقوله و پس از طبقه بندی در مرحله کدگذاری محوری 26  مولفه استخراج شد که در نهایت در مرحله کدگذاری انتخابی پس از شناسایی روابط بین مولفه ها مدل پارادایمی پژوهش شکل گرفت.

    اصالت / ارزش افزوده علمی

    عوامل علی اثرگذار بر پیاده سازی مدل سیاست گذاری: قانون گذاری، زیرساخت های حقوقی، تسهیلات دولتی، مشوق های قانونی، اصلاح سیاست های کلان حاکمیتی تحلیل می شوند. به علاوه در این مسیر عوامل مانند زیرساخت های فناوری، ایجاد کانال های ارتباطی نقش مداخله گر بوده و عوامل قصد استفاده از فناوری، فرهنگ مشارکت، فرهنگ کارآفرینی، ریسک پذیری، یادگیری و آموزش، اعتمادسازی نقش زمینه ای را دراین خصوص بازی می کنند.

    کلیدواژگان: فین تک، امور مالی الکترونیک، داده بنیاد، مالی دیجیتال
  • امید صباغیان طوسی، زهرا مرادی*، شهره یزدانی صفحات 47-72
    هدف

    این پژوهش به تبیین اثر تامین مالی خارجی بر اقلام تعهدی اختیاری در شرکت های با فرصت های سرمایه گذاری بالا و پایین می پردازد. داده های 320 شرکت طی سال های 1399- 1389 با استفاده از نرم افزار اقتصادسنجی ایویوز تجزیه وتحلیل شده است.

    روش شناسی پژوهش

    برای آزمون فرضیه ها با استفاده از میانه 4 روش 1- نسبت مجموع ارزش بازار حقوق صاحبان سهام و ارزش دفتری بدهی های بلندمدت به کل دارایی ها، 2- نسبت ارزش بازار به دفتری دارایی ها، 3- نسبت ناخالص اموال، ماشین آلات و تجهیزات بر مجموع ارزش بازار حقوق صاحبان سهام و ارزش دفتری بدهی های بلندمدت و 4- نسبت رشد اموال، ماشین آلات و تجهیزات، جامعه آماری به دو گروه شرکت های با فرصت سرمایه گذاری بالا و پایین طبقه بندی شد. سپس فرضیه ها با استفاده از برآورد فاقد ساختار و روش های حداقل مربعات معمولی و حداکثر لگاریتم درست نمایی آزمون گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که بین کاربرد اقلام تعهدی اختیاری و تامین مالی خارجی در شرکت های با فرصت سرمایه گذاری بالا که با روش اول تفکیک شده اند رابطه مثبت و در روش چهارم رابطه منفی وجود دارد. بین کاربرد اقلام تعهدی اختیاری و تامین مالی خارجی در شرکت های با فرصت سرمایه گذاری پایین که با روش سوم تفکیک شده اند رابطه منفی و در روش چهارم رابطه مثبت وجود دارد. در نهایت با استناد به ضرایب تعیین تعدیل شده و آماره های دوربین واتسن، مدل های بهینه در شرکت های با فرصت سرمایه گذاری بالا و پایین انتخاب گردید.

    اصالت / ارزش افزوده علمی

    برای رسیدن به فرصت بهینه سرمایه گذاری، توجه به روش تامین مالی شرکت در فرصت های سرمایه گذاری بالا و پایین توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اقلام تعهدی اختیاری، تامین مالی خارجی، فرصت های سرمایه گذاری متفاوت، محدودیت های مالی
  • میثم واحدیان*، موسی ابراهیمی، حسین اکبری مقدم صفحات 73-94

    هدف :

    در پژوهش حاضر به بررسی نقش هزینه های تحقیق و توسعه بر رابطه بین محدودیت های مالی و تقسیم سود بر ارزش شرکت های دارویی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. ارزش گذاری شرکت ها، از ضروریات برنامه ریزی برای مدیران و سرمایه گذاران است. اگر شرکت در ایجاد ارزش موفق باشد، نه تنها سرمایه گذاران و افراد داخلی شرکت ها بلکه در سطح وسیع تر، جامعه از ایجاد ارزش بهره مند خواهد شد.

    روش شناسی پژوهش:

     در این پژوهش شرکت های دارویی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1398-1391 شامل 34 شرکت مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات با استفاده از داده های موجود در نرم افزار ره آورد نوین و بررسی گزارش ها و صورت های مالی از طریق مراجعه به وبگاه رسمی بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری شد؛ و آزمون های همبستگی و رگرسیون فرضیه ها با استفاده از نرم افزار ایویوز 10 مورد آزمون قرار گرفت.

    یافته ها

    نتیجه آزمون فرضیه اول نشان داد که رابطه معکوس و معناداری بین محدودیت های مالی و ارزش شرکت های دارویی وجود دارد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه دوم نشان داد که بین تقسیم سود و ارزش شرکت های دارویی رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. در نهایت نتایج حاصل از آزمون فرضیه سوم نشان داد که هزینه های تحقیق و توسعه بر رابطه بین محدودیت های مالی و ارزش شرکت و فرضیه چهارم نیز نشان داد که هزینه های تحقیق و توسعه بر رابطه بین تقسیم سود و ارزش شرکت تاثیر معناداری دارد.

    اصالت / ارزش افزوده علمی: 

    نتایج این پژوهش علاوه بر توسعه مبانی نظری مخارج تحقیق و توسعه به ویژه در صنعت دارویی کشور به مدیران این صنعت و سرمایه گذاران کمک خواهد کرد تا هزینه های تحقیق و توسعه را با درنظرگرفتن عواملی همچون نحوه تغییر هزینه ها با آهنگ تغییر سودآوری شرکت ها و تاثیر مثبت هزینه های تحقیق و توسعه در بهینه کردن ارزش شرکت ها و اثرات منفی آن هنگام محدودیت مالی در طول زمان در نظر بگیرند. آنچه در این پژوهش برای اولین بار در ایران مورد بررسی قرار گرفت موجب خواهد شد ازاین پس در صنعت داروسازی توجه ویژه ای به مخارج تحقیق و توسعه و همچنین نقشی که هزینه های تحقیق و توسعه می تواند بر ارزش شرکت داشته باشد، شود.

    کلیدواژگان: هزینه های تحقیق و توسعه، محدودیت های مالی، تقسیم سود، ارزش شرکت، صنعت دارویی
  • محمدابراهیم سماوی، هاشم نیکومرام*، مهدی معدنچی زاج، احمد یعقوب نژاد صفحات 95-120

    هدف:

     این پژوهش با هدف مدل سازی معیاری نوین جهت اندازه گیری ریسک در راستای رفع نقصان مدل های سنتی در حوزه مدیریت ریسک سرمایه گذاری نگاشته شده است.

    روش شناسی پژوهش: 

    در پژوهش حاضر با هدفی کاربردی، جهت برآورد ارزش در معرض ریسک از داده های قیمتی روزانه بیت کوین (2,753 مشاهده) در سال های 2013 الی 2020 میلادی و داده های شاخص کل بورس اوراق بهادار (2,707 مشاهده) در سال های 1390 الی 1399 در دو گروه آموزش و آزمون (500 مشاهده) استفاده شده است. جهت برآورد ارزش در معرض ریسک با استفاده از روش غیرخطی و زمان متغیر خودبرازشی تعمیم یافته (GAS) مدل سازی با یادگیری از داده های گروه آموزش انجام شده و توسط داده های گروه آزمون دقت مدل مشخص شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که برای شاخص کل بورس تنها دو مدل GAS و GARCH تخمین زننده مناسب ارزش در معرض ریسک می-باشند. از طرفی، برای رمزارز بیت کوین تنها دو مدل GAS و GARCH تخمین زننده مناسب ارزش در معرض ریسک می باشند که مدل GARCH ارجح تر است.

    اصالت/ ارزش افزوده علمی: 

    یافته های پژوهش نشان داد که مدل نوین GAS برآوردکننده ارجح تری برای شاخص کل بورس اوراق بهادار نسبت به مدل های غیرخطی دیگر است. علت این امر ویژگی زمان متغیر و همچنین پویایی مدل GAS است که قابلیت پاسخگویی در شرایط تلاطم بازار را بر خلاف مدل های سنتی در کوتاه مدت دارد. همچنین این نتایج منجر به کمک سرمایه گذاران و نهادهای مالی فعال، جهت مدیریت ریسک در سیستم های معاملاتی خود می باشد.

    کلیدواژگان: ارزش در معرض ریسک، بیت کوین، شاخص کل بورس، مدل خودبرازشی تعمیم یافته
  • سید محمدرضا خلیل زاده، پرویز سعیدی*، آرش نادریان، ابراهیم عباسی صفحات 121-152

    هدف :

    پژوهش حاضر باهدف طراحی الگوی چابک سازی مالی فرایند زنجیره تامین شرکت ها با رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری انجام شده است.

    روش شناسی پژوهش:

     روش پژوهش توصیفی- کاربردی و از نظر هدف نیز اکتشافی-کیفی است. جامعه آماری این پژوهش شامل، مدیران وکارشناسان و اساتید دانشگاهی بوده که تعداد نمونه ها بر اساس روش نمونه گیری کرجسی و مورگان 384 نفر انتخاب شده است. ابزار گردآوری اطلاعات به صورت پرسش نامه نیمه ساختاریافته بوده است. برای تعیین روایی پرسش نامه از رویکرد تحلیل محتوا و مصاحبه با خبرگان دانشگاهی و برای تعیین پایایی پرسش نامه هم از روش ضرایب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی و همچنین برای تجزیه وتحلیل داده ها و تبیین الگوی پژوهش ابتدا از روش دلفی فازی برای یافتن گویه های موثر پژوهش حاضر استفاده گردید. سپس با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی مرتبه اول، تحلیل عاملی مرتبه دوم و مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) برای تعیین و تبیین الگوی نهایی پژوهش استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های فرضیه اول این پژوهش نشان داد که بین شرایط علی و مقوله محوری رابطه معنی داری مثبت وجود دارد. نتیجه فرضیه دوم نیز رابطه معنی داری مثبت را بین عوامل زمینه ای و مقوله محوری نشان می دهد. نتیجه فرضیه سوم نشان داد که بین عوامل مداخله گر و مقوله محوری رابطه معنی داری مثبت وجود دارد. نتیجه فرضیه چهارم نشان داد که بین مقوله محوری و راهبردهای کلیدی رابطه معنی داری مثبت وجود دارد.

    کلیدواژگان: فرایند زنجیره تامین، چابک سازی مالی، مدل یابی معادلات ساختاری، نظریه برخواسته از داده ها
  • کاظم دهناد، رضا غلامی جمکرانی صفحات 153-190
    هدف

     علی رغم تحقیقات اکتشافی، مفهومی و تجربی متعددی که در زمینه های اقتصاد، مالی، تجارت و مدیریت در زمینه رفتار و سواد مالی انجام شده است، تا به امروز هیچ نقشه علمی جامعی ارایه نشده است. ازاین رو، هدف این پژوهش شناسایی روندهای حوزه پژوهش از طریق ترکیب ساختارهای دانش است.

    روش شناسی پژوهش:

     در این تحقیق، با استفاده از یک روش جستجوی علمی در پایگاه داده وب آف ساینس در بازه زمانی 2022-1995، تحلیل ببلیومتری در حوزه یادگیری مالی و رفتار مالی از 1138 سند انتخاب شده انجام شد. برای این منظور از برنامه بیبلیوشاینی، یک برنامه وب مبتنی بر زبان R و شامل درون یابی ببلیومتریکس استفاده شد. با کمک جریان کاری در نرم افزار، مجلات برجسته، نویسندگان، کشورها، مقالات و موضوعات مشخص شدند و تحلیل های نقل قول، هم نقل قول و شبکه اجتماعی انجام شدند.

    یافته ها

     یافته ها نشان می دهد که سواد مالی و رفتار در طول زمان به عنوان یک حوزه بین رشته ای توسعه یافته است. در ابتدا، محققان بر روی عوامل جمعیت شناختی و اقتصادی-اجتماعی تمرکز کردند، اما بعدا این حوزه گسترش یافت و موضوعاتی مانند ساختارهای رفتاری و روان شناختی را که بر رفتار مالی تاثیر می گذارند، در بر گرفت. این پژوهش نه تنها چارچوب مفهومی حوزه را آشکار می کند، بلکه ساختار فکری و اجتماعی آن را نیز آشکار می کند. این مطالعه بینش های ارزشمندی را در زمینه هایی ارایه می دهد که به تحقیقات بیشتر نیاز دارند.

    اصالت / ارزش افزوده علمی:

     در گذشته، تحقیقات نظری و عملی زیادی در مورد سواد مالی و رفتار مالی در کشورهای مختلف انجام شده است که زمینه های مختلفی از جمله اقتصاد، مالی، روان شناسی و رفتار مصرف کننده را پوشش می دهد. یکی از مشارکت های مهم این مطالعه این است که ادبیات پراکنده در این زمینه را ادغام می کند و منابع، نویسندگان و اسناد مهم را شناسایی می کند، درحالی که ارتباط بین سواد مالی و رفتار مالی را بررسی می کند.

    کلیدواژگان: سواد مالی، رفتار مالی، تحلیل کتاب سنجی، کتاب سنجی
|
  • Fereshte Sadeghpour, Mohammadreza Hoseinimasoom *, Hadi Saeidi Pages 1-22
    Purpose

    From a systems perspective, the issue of environmental protection requires an environmental management system that can be implemented in an integrated manner with other management systems. The existence of an independent unit as research and development (R$D) in any organization is very important. Therefore, the present study evaluates the impact of R$D on the relationship between environmental performance and earnings per share this year and next year.

    Methodology

    This research is descriptive and correlational. In order to investigate this issue, research hypotheses have been analyzed using structural equation modeling and based on information about 120 companies during the years 2012 to 2018.

    Findings

    The results show that there is no significant relationship between environmental performance and earnings per share this year, but there is a positive and significant relationship between environmental performance and earnings per share next year. Also, R$D have a moderating effect on the relationship between environmental performance and earnings per share this year and earnings per share next year. This effect is negative and significant.

    Originality / Value

    The results of this study, in addition to developing the literature on research and development costs and environmental costs, help all stakeholders and users to assess the extent to which companies pay attention to R&D and environmental issues.

    Keywords: Environmental Performance, Financial Performance, Research, Development Costs, Resource Based View, Porter Hypothesis
  • Mohammad Gholami, Majid Zanjirdar *, Peyman Ghafari Ashtiyani, Gholamali Haji Pages 23-46
    Purpose

    The popularity of fintechs has created a new competitive environment among banks, as fintechs reduce bureaucratic requirements and make financial institutions like banks more convenient, efficient and faster to provide services. Considering the movement of banks towards new technologies globally, it is necessary to have a general understanding of the acceptance of new technologies in order to align with global growth and keep pace with the products offered by service providers. The purpose of this research is to identify the components and provide a model for the implementation of fintech in the banking industry of Iran.

    Methodology

    In order to identify the components of this model, a semi-structured interview was used with 15 experts in the field of money and banking, who were selected using a theoretical sampling method. In this research, coding was done in three steps using the Grounded theory method with Strauss and Corbin's approach.

    Findings

    In the open coding stage, 123 categories were extracted and after classification in the axial coding stage, 26 components were extracted, and finally, in the selective coding stage, after identifying the relationships between the components, the research paradigm model was formed.

    Originality / Value

    Causal factors affecting the implementation of the policy model: legislation, legal infrastructure, government facilities, legal incentives, reforming macro-governance policies are analyzed. In addition, factors such as technology infrastructure, creating communication channels play an intervening role, and the factors of intention to use technology, culture of participation, entrepreneurial culture, risk-taking, learning and training, and trust-building play a background role in this regard.

    Keywords: Fintech, Digital Finance, Grounded Theory, e-Finance
  • Omid Sabaghiyan Toosi, Zahra Moradi *, Shohreh Yazdani Pages 47-72
    Purpose

    This study explaining the effect of external financing on voluntary discretionary accruals in companies with high and low investment opportunities. In this research, the data of 320 companies during the years 2011-2021 have been analyzed using eviews econometric software.

    Methodology

    To test the sub-hypotheses using the middle of 4 methods (MEQLDTA), (MB), (EQGMEQLD) and (Growth PPE), the statistical population was classified into two groups of companies with high and low investment opportunities. Then the hypotheses were tested using unstructured estimation and ordinary least squares (OLS) methods and maximum likelihood logarithm (ARMA).

    Findings

    Results of group  hypotheses: There is a positive significate relationship between the use of voluntary discretionary accruals and external financing in companies with high investment opportunities, that are separated by MEQLDTA method and there is a negative significate relationship with GROWTHPPE method, but there is a no significate relationship in other methods. Results of group  hypotheses: There is a negative significate relationship between the use of voluntary discretionary accruals and external financing in companies with low investment opportunities, that are separated by PPEQGMEQLD method and there is a positive significate relationship with GROWTHPPE method, but there is a no significate relationship in other methods. Based on  and D-W coefficients, optimal models were selected in companies with high and low investment opportunities.

    Originality / Value

    To achieve the optimal investment opportunities, it is recommended to pay attention to the company's financing method in high and low investment opportunities.

    Keywords: Voluntary Discretionary Accruals, External Financing, Different Investment Opportunities, Financial Constrains
  • Meisam Vahedian *, Mousa Ebrahimi, Hossein Akbari Moghaddam Pages 73-94
    Purpose

    In the present study, the role of research and development costs on the relationship between financial constraints and profit sharing on the value of pharmaceutical companies admitted to the Tehran Stock Exchange has been investigated. Valuation of companies is one of the necessities of planning for managers and investors. If the company is successful in creating value, not only the investors and internal people of the companies, but also the society on a wider level will benefit from the creation of value.

    Methodology

    In this research, the pharmaceutical companies admitted to the Tehran Stock Exchange between 2011-2018, including 34 companies, were investigated. The information was collected by using the data available in Rahavard Novin software and reviewing reports and financial statements by referring to the official website of the Tehran Stock Exchange; And correlation and regression tests of hypotheses were tested using Eviews10 software.

    Findings

    The result of the first hypothesis test showed that there is an inverse and significant relationship between financial constraints and the value of pharmaceutical companies. The results of the second hypothesis test showed that there is a direct and significant relationship between profit sharing and the value of pharmaceutical companies. Finally, the results of the third hypothesis test showed that research and development costs have a significant effect on the relationship between financial constraints and company value, and the fourth hypothesis also showed that research and development costs have a significant effect on the relationship between profit sharing and company value.

    Originality / Value: 

    The results of this research, in addition to developing the theoretical foundations of research and development expenses, especially in the country's pharmaceutical industry, will help the managers of this industry and investors to estimate the research and development costs by considering factors such as how costs change with the company's profitability change. and consider the positive effect of research and development costs in optimizing the value of companies and its negative effects when financial constraints over time.

    Keywords: Research, Development Costs, Financial limitations, Profit Sharing, Company value, Pharmaceutical Industry
  • MohammadEbrahim Samavi, Hashem Nikoomaram *, Mahdi Madanchi Zaj, Ahmad Yaghobnezhad Pages 95-120
    Purpose

    This research has been written with the aim of modeling a new criterion for measuring risk in order to eliminate the shortcomings of traditional models in the field of investment risk management.

    Methodology

    In the present study, with a practical purpose, to estimate the value at risk of daily bitcoin price data (2,707 views) in the years 2013 to 2020 and the data of the total stock exchange index (2,753 views) 2011 to 2020 has been used in two groups of education and test (500 views). In order to estimate the value at risk using the nonlinear method and the generalized variable self-fitting time (GAS) method, modeling was performed by learning from the data of the training group and the accuracy of the model was determined by the data of the experimental group.

    Findings

    The results showed that for the total stock index, only two models, GAS and GARCH, are suitable risk estimators. On the other hand, for Bitcoin cryptocurrencies, only two models, GAS and GARCH, are suitable risk estimators, which GARCH model is more preferable.

    Originality / Value: 

    Findings showed that the new GAS model is a preferential estimator for the total stock market index than other nonlinear models. This is due to the variable time feature as well as the dynamics of the GAS model, which is able to respond to market turbulence conditions unlike traditional models in the short run. These results also help investors and active financial institutions to manage risk in their trading systems.

    Keywords: Value at Risk, Bitcoin, Tehran stock exchange index, GAS model
  • Reza Khlilzade, Parviz Saeidi *, Arash Naderian, Ebrahim Abbassi Pages 121-152
    Purpose

    The current study was conducted with the aim of designing a model of financial agility in the supply chain process of companies through the structural equation modeling approach.

    Methodology

    The research method is descriptive-applied and exploratory-qualitative in terms of its purpose. The statistical population of this study included managers, business experts, and university professors. The sample included 384 participants who were selected based on Karjesi and Morgan sampling method. The data collection instrument was a semi-structured questionnaire. To determine the validity of the questionnaire, the content analysis approach and interviews with academic experts were used, and to determine the reliability of the questionnaire, both Cronbach's alpha coefficients and composite reliability were used. To analyze the data and explain the research model, first, the fuzzy Delphi method was used to find the effective items of the present study. Then, using exploratory factor analysis, first-order factor analysis, second-order factor analysis, and structural equation modeling (SEM) were used to determine and explain the final model.

    Findings

    The findings of the first hypothesis of this study showed that there is a significant positive relationship between the causal conditions and the central category. The result of the second hypothesis showed a significant positive relationship between contextual factors and the central category. The result of the third hypothesis indicated that there is a significant positive relationship between the intervening factors and the central category. The result of the fourth hypothesis showed that there is a significant positive relationship between core category and key strategies. Regarding the result of the fifth hypothesis, the findings showed that there is a significant positive relationship between the strategy and the expected outcomes. Originality / Value: According to the results obtained in this study, it can be said that based on each of the intra-organizational, technological and human factors in the supply chain process of commercial companies, the expected outcomes of the financial agility model can be achieved.

    Keywords: Supply chain process, Financial agility, structural equation modeling, Grounded Theory
  • Kazem Dehnad, Reza Gholami Jamkarani Pages 153-190
    Purpose

     Despite the numerous exploratory, conceptual, and empirical investigations that have been conducted in the fields of economics, finance, business, and management on financial behavior and literacy, no comprehensive science mapping has been presented to date. Therefore, the purpose of this study is to identify trends in the research field through the synthesis of knowledge structures.

    Methodology

     A bibliometric investigation was conducted on a selection of 1,138 documents in the realm of financial literacy and financial behavior, utilizing a scientific search strategy implemented on the Web of Science database during the 1995-2022 period. The study was carried out using Biblioshiny, a web-based application that is part of the Bibliometrix package designed in R-language. The software's automated workflow facilitated the identification of distinguished journals, authors, countries, articles, and themes, and enabled the conduction of citation, co-citation, and social network analyses.

    Findings

     The findings indicate that financial literacy and behavior have developed as an interdisciplinary domain over time. Initially, researchers concentrated on demographic and socioeconomic factors, but the domain later expanded to encompass themes such as behavioral and psychological constructs that impact financial behavior. This research not only unveils the conceptual framework of the domain but also its intellectual and social structure. The study offers valuable insights into areas that require further research.

    Originality / Value: 

    In the past, a great deal of theoretical and practical research has been carried out on financial literacy and behavior in various countries, covering diverse fields such as economics, finance, psychology, and consumer behavior. One of the major contributions of this study is that it integrates and unites scattered literature in this area, and identifies important sources, authors, and documents, while examining the link between financial literacy and financial behavior.

    Keywords: Financial literacy, Financial behaviour, Bibliometric analysis, Bibliometrix